Loparček za visoki ginekološki bris

Loparček za visoki ginekološki bris

Namen uporabe:
Loparček za visoki ginekološki bris (koda 3232) je narejen iz kakovostnega lesa in služi za odvzem brisa iz materničnega vratu in obenem z ustja maternice.

V tem predelu se pri ženskah najpogosteje pojavljajo rakaste tvorbe, zato je kvaliteten in pravočasen bris velikega pomena pri diagnosticiranju in zgodnjem odkrivanju predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Odvzem in pregled celic brisa materničnega vratu in materničnega ustja, imenujemo tudi PAP test. To je presejalni test in je ključni del rednih preventivnih ginekoloških pregledov.

Način uporabe:
Razprete vaginalni kanal s spekulumom, tako da je cerviks viden. Počasi potisnete podaljšan del loparčka v cervikalni kanal in zavrtite loparček okoli svoje osi. Tako podaljšan krak pobere celice iz cervikalnega kanala, krajši krak pa pobere celice z ustja maternice. Pomembno je, da loparček pobere čimveč celic s spodnjega dela endocervikalnega kanala, kjer najpogosteje nastajajo patološke spremembe. Odvzete celice razmažete na stekelce ter napravite fiksacijo. V laboratoriju nato citolog(-inja) bris analizira in ugotovi morebitna obolenja oz. spremembe celic.

Kljub temu, da loparček za visoki bris pobere celice tudi iz cervikalnega kanala, je potrebno, za celovito citološko preiskavo, odvzeti bris tudi s ščetko. Pri brisu materničnega vratu se lahko pojavi manjša krvavitev, zato se endocervikalni bris (s ščetko) vedno opravi po odvzemu brisa materničnega ustja.

Odvzem brisa opravi strokovno usposobljena oseba
(ginekolog-inja).


Opozorila:

  • Za enkratno uporabo.
  • Izdelek je NESTERILEN in namenjen za enkratno uporabo. Pred uporabo ga je potrebno sterilizirati, npr. s parno sterilizacijo (45-55 min, 140° - 150° C).

Loparčkov je v osnovni škatli 100 kosov.
ce

Odvzem brisa z loparčkom
Slika: Odvzem ginekološkega brisa z loparčkom

Vse pravice pridržane © Metaloplast d.o.o. Kobarid | tel.: +386 (0)5 38 48 043